hög med pulver, återvunnet glas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anläggningen i Hovmantorp tar hand om ljuskällor från hela landet. Nu tittar de på om de även kan börja återvinna solceller. Foto: Keith Foster

I Hovmantorp återvinns lysrör och glödlampor – Sveriges enda anläggning

Uppdaterad
Publicerad

Återvinningsanläggningen i Hovmantorp i Lessebo kommun är unik i Sverige. Den tar hand om alla lampor som slängs i landet. De nya maskinerna använder tekniker som infraröd, laser och starka magneter för att separera allt som ingår i ljuskällorna.

– Vi är ganska unika. Jag är glad över att vi uppnår EU:s direktiv att nå en 80-procentig återvinningsgrad. Men vi vill mer, säger Per Sundbom, platschef på Remondis, det tyskägda bolaget som tog över i Hovmantorp för två år sedan.

Förutom svenska ljuskällor tar anläggningen emot material från Danmark och Norge och det finns intresse även från Island och de baltiska staterna.

Det blir cirka 4 500 ton om året, men alla glasbaserade produkter är på väg att försvinna. Produkter som innehåller mer plast är istället på väg in.

Följ med till anläggningen i klippet ovan.

LED-lamporna på väg att ta över

– Nu håller LED-lampor på att ta över och vi måste nog anpassa vårt arbetssätt för att ta hand om dem. Men det dröjer några år innan lysrör och de ”gamla” glödlamporna är helt borta, säger Per Sundbom.

– Kanske det viktigaste vi gör är att fånga upp allt kvicksilver. Det har funnits oro i området över det, men vi släpper inte ut någonting. Vi tar tester varje vecka som vi redovisar för myndigheterna. Jag är inte orolig.

Nästa steg– återvinna solceller

En produkt som används i allt större mängder är solceller. Remondis ingår i en grupp företag och forskningsinstitut som precis lämnat in en rapport till Energimyndigheten om hur återvinning av solceller skulle kunna gå till.

– Vi har flera förslag. En hel del borde kunna återvändas, säger Per Sundbom.

En hand som håller i krossat glas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här går det till på Sveriges enda anläggning av återvinning av ljuskällor när lysrör blir till pulver. Foto: Keith Foster

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.