Foto: Anders Wiklund/TT

I Kalmar ska högstadieelever lära äldre digital teknik

Uppdaterad
Publicerad

I höst startar Kalmar kommun ett projekt där högstadieelever ska dela med sig av sin digitala kompetens till äldre. Ett av målen med projektet är att försöka minska det kunskapsglapp mellan äldre och yngre som Linda Reneland Forsman sett i sin forskning.

Linda Reneland Forsman menar att samhället måste bli mer medvetet om att problemet med bristande kompetens digitalt inte är en generationsfråga som kommer att försvinna. I stället handlar det om skillnader i kunskap som samhället måste hjälpa till att överbrygga i ett arbete som måste vara fortlöpande, menar hon. Ett positivt exempel som hon lyfter är när fotbollsprofiler i England hjälpte till att sprida digital kunskap i sina egna bostadsområden.

Appar och mejladresser på schemat

Nu ska kommunerna i Kalmar län starta ett liknande projekt. Under hösten ska äldre personer bjudas in till workshops där elever som går i grundskolan ska dela med sig av sina kunskaper.

– Jag tycker att vi är ganska medvetna om det här kunskapsglappet och det här projektet är ett sätt att möta det, säger Niklas Hörling som är digitaliseringsledare på Kalmar kommun, till SVT Nyheter Småland.

De workshops som ska hållas under hösten kommer bland annat att handla om hur det går till att ladda ner en app, skaffa en mejladress och att betala sina parkeringar digitalt. Regionförbundet Kalmar län är också engagerade i projektet, men det är just nu oklart hur många av kommunerna som kommer att delta i projektet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer