Räddningstjänstens bandvagnar redo för snökaos

Uppdaterad
Publicerad

Idag väntas stora snömängder över både Kalmar och Kronoberg. På Värends räddningstjänst i Växjö har man höjt beredskapen för om snöovädret skulle ställa till det för trafiken och framkomligheten.

Motorsågarna och bandvagnarna är framplockade på brandstationen i Växjö. Här lämnas inget åt slumpen när snön väntas vräka ner under onsdagen.

– Blir det stora mängder snö kommer det bli rätt så problematiskt. Det är nog ingen här i Småland som är förberedd och van vid 30 centimeter snö, säger Anders Altberg, insatsledare på Värends Räddningstjänst. 

SMHI: tågförseningar och elavbrott

Tidigare under veckan har SMHI gått ut med flera varningar. Först kom en röd varning med utgångspunkt i Halland, men senare nedgraderades den till gul och orange varning. Under onsdagen gäller gul varning, motsvarande klass 1, för större delen av Kronoberg och orange varning för södra Kalmar län, den näst högsta varningen.

Den orangea varningen innebär att det väntas bli begränsad framkomlighet på vägar, på grund av att vägar inte hunnit snöröjas och att träd kan ha blåst ner. Det finns också risk för elavbrott.

– Vi har fått en hint om att det här kan hända och då tar vi höjd för det, säger Anders Altberg och fortsätter:

– Ska man ha ut så se till att vinterdäcken sitter på. Förbered dig genom att köpa hem lite mat och det finns tillräckligt med ved. Tänk lite extra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.