Foto: Peter Magnusson/SVT

Kommunen sa sitt om böneutrop – en fråga om ljudnivåer

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen klubbade miljö- och hälsoskyddsnämnden igenom kommunens yttrande rörande böneutrop i Växjö. Nu är det upp till polisen att bevilja eller avslå ansökan och det blir en fråga om ljudnivåer.

Stiftelsen Växjö muslimer lämnade i februari in en ansökan till polisen om att få sätta upp högtalare på sin moské och sända ett tre minuters böneutrop varje fredag.

Ljudnivåer kan avgöra

Kommunen har efter det gjort ett yttrande till polisen där de tagit fram de ljudnivåer som en ljuduppspelning i det aktuella området måste anpassa sig till.

Under tisdagen godkändes det arbetet av miljö- och hälsoskyddsnämnden för att sedan skickas över till polisen.

– Vi kommer inte att titta på innehållet i ljuduppspelningarna utan hur ljudnivåerna kan påverka närområdet. Det är därför vi vill ha kommunens yttrande i den frågan, säger Magnus Rothoff på polisens rättsenhet i region Syd.

Dialog med grannar

Kommunen passar också på att skicka med en rekommendation om att polisen ska kontakta grannarna innan sitt beslut.

– Det har cirkulerat mycket felaktig information angående böneutropet och vi vill därför rekommendera polisen att ha en dialog med boende i området, säger nämndens ordförande Tobias Adersjö (MP) till SVT Nyheter Småland.

Hur en sådan dialog kan se ut är i nuläget oklart.

– Vi vill helst se och gå igenom yttrandet först innan vi kan ta ställning till en sådan rekommendation, säger Magnus Rothoff.

Polisen kan i dag inte svara på när beslut kommer i frågan.

– Först måste vi läsa igenom kommunens yttrande noggrant och se om det behövs kompletteras med fler uppgifter, avslutar Magnus Rothoff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.