Polisen i Värmland varnar för telefonbedrägerier mot äldre. Foto: TT

Kvinna i Oskarshamn lurades på 3,7 miljoner – idag kommer domen

Publicerad

Under tisdagen kommer domen i Kalmar tingsrätt i det som enligt polisen kan vara det största enskilda telefonbedrägeriet i Sverige, då en kvinna i Oskarshamn blev uppringd och lurad att föra över 3,7 miljoner kronor till bedragarnas konton.

Bedrägerierna har skett genom att gärningspersonerna har utgett sig för att ringa från banker och betaltjänsten Swish varefter kvinnan har förmåtts skicka pengar till bedragarnas konto. Men tack vare en snabb polisananmälan kunde de största delarna av överföringen stoppas. 

Tio åtalade

Två män i 25- respektive 40-årsåldern greps senare vid ett polistillslag på flera platser i Stockholmområdet i februari 2021. Flera misstänkta i Oskarshamnsärendet är också misstänkta för grovt bedrägeri i ett fall från Dalarna (Borlänge) där en kvinna lurades på cirka 1,5 miljoner kronor i november 2020.

Totalt tio personer, varav sex i Oskarshamnsfallet, står nu åtalade för grovt bedrägerier och ingår i en bedrägerihärva som har förgreningar runt om i landet och även utomlands.

Väl organiserat

Bedrägerierna har varit väl organiserade och med en tydlig rollfördelning. Någon eller några har utfört själva uppringningarna av målsägandena.

Andra personer har rekryterat målvakter som tagit emot pengar och ställt upp med ID-handlingar och BankID så att konton har kunnat skapas i deras namn på utländska banker och företag.

Eftersom det  första brottet skedde mot  Oskarshamnskvinnan har ärendet hanterats av åklagare i Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.