default_caption

Idag startar granskningen av Ölands djurpark

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar branschens egen granskning av Ölands djurpark efter P4 Kalmars och Smålandsnytts avslöjande om olika missförhållanden.

Det är Svenska djurparksföreningen och den internationella artbevarande organisationen EAZA som ska göra en revision av Ölands djurparks rutiner och arbete.

Zoologen Ewa Wikberg är styrelsemedlem i Svenska djurparksföreningen och leder revisionen.

SVT granskar Ölands djurpark

-Man måste uppfylla våra etiska regler och krav men också de lagstadgade krav som finns för att man ska vara medlem i branschorganisation och syftet är ju som branschorganisation att förbättra djurparkerna, säger Ewa Wikberg till SVT Smålandsnytt.

Avlivade tigrar

Det var i oktober som Smålandsnytt och P4 Kalmar berättade om tidigare anställdas kritik mot Ölands djurpark. Den handlade om hur djurparken lät bli att tillkalla veterinär i tid, om brister i foder och om underbemanning på parken. Men också om djur som slogs ihjäl i stället för att avlivas.

I november kunde vi sedan berätta om hur utrotningshotade tigrar avlivats utan att artbevarande organisationen EAZA informerats. Och det är något revisionen kommer att titta extra noga på.

-Ja, det är ju en jätteviktig punkt att titta på. De här avelsprogrammen är beroende av att alla djurhållare rapporterar in förändringar i sin djurbesättning. Då är det jätteviktigt att rapportera in även om du skulle ha haft dödfödda ungar eller om ett djur har avlivats eller gått bort. Annars kan inte stamboksföraren göra kloka och riktiga beslut för just den här arten, säger Ewa Wikberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Ölands djurpark

Mer i ämnet