Ikeas svenska huvudkontor i Älmhult. Foto: Johan Nilsson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ikea fyller 75 år

Publicerad

Den 28 juli 1943, för 75 år sedan, klev Ingvar Kamprad in hos länstyrelsen i Växjö och registrerade firman Ikea.

Idag, lördagen den 28 juli ,är det exakt 75 år sen Ikea bildades i småländska Älmhult. Det började som ett litet postorderföretag som drevs av en 17-åring på cykel. Produktutbudet har med åren gått från fisk, tändstickor och bläckpennor till att renodlas inom heminredning. I dag har företaget 419 varuhus i 49 länder och besöks årligen av över 2,5 miljarder människor.

– Vi vill tacka varje enskild kund för de första 75 åren, och vi ser nu fram emot de kommande, spännande 75 åren, säger Mattias Johansson, försäljningschef på Ikea Sverige i ett pressmeddelande.

Firar med nylansering

Ikea har gått från en medarbetare, Ingvar Kamprad själv, till 195 000 medarbetare världen över. I januari 2018 avled Ingvar Kamprad, 91 år gammal, och lämnade sitt affärsimperium efter sig. Lagom till varuhusets 75-årsdag berättade försäljningschefen Mattias Johansson att man för att fira födelseåret kommer att nylansera vissa produkter från förr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer