Foto: Johan Svensson

Ilandflutet paraffin blir tändbriketter

Uppdaterad
Publicerad

Smålandsnytt har tidigare berättat om att stora mängder paraffin flutit i land längs kusten på Öland under hösten. På dagcentret Släggan i Mörbylånga kommun återvinns nu paraffinet.

– Vi återvinner nedskräpning, säger Dennis Johansson enhetschef för Släggan. Vi brukar köpa paraffin när vi gör briketter, men nu får vi flera säckar helt gratis. Det är jättebra.

Mörbylånga kommun uppskattar att det flutit i land över två ton paraffin. Det blir mängde av briketter och  dagcentret har flera återförsäljare runt om på Öland.

– Ja det är många som köper tändbriketter av oss, konstaterar Dennis Johansson.

Men är det farligt att använda paraffinet som flutit i land?

– Vi har kollat med vår miljöavdelning och de har gett oss grönt ljus.

Om paraffin på Öland

Paraffin är en raffinerad mineraloljeprodukt som är ofarlig att hantera i den här formen. Det är oklart hur lång tid nedbrytningen tar i naturen. Det som flutit in till stränderna är samlat i klumpar av varierande storlek. De största är upp till 20 cm i diametern och de minsta småsmulor. I stort sett hela östra kusten i kommunen är drabbad i större eller mindre omfattning. I Borgholms kommun har endast mindre mängder påträffats.

Källa: Mörbylånga kommun    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.