Ilham har gjort fotbollen till en frizon för tjejer

Publicerad

Ilham Abdalla från Somalia leder en fotbollsskola som lockat nästan 100 tjejer. Nu är hon nominerad till Guldhanden, ett stipendium som går till en person som har arbetat för mångfald och integration.

Ilham Abdalla kom till Sverige som tonåring 2008 och då först till Alstermo, några mil norr om Växjö. Hon började i klass åtta på skolan i Älghult. Första tiden var svår för henne när hon inte förstod vad lärarna sa. Hon var nära att ge upp och när hon fick för sig att börja spela fotboll, för det var ju det som de andra flickorna i hennes klass gjorde.

–  Då tänkte jag att jag måste ju försöka få kontakt med andra som pratar svenska. Jag tog själv steget att börja prata och förstod att de flesta andra tjejerna spelade fotboll. Då tänkte jag att jag måste börja själv.

Hon hade aldrig tidigare spelat fotboll

Ilham hade aldrig tidigare spelat fotboll, men trots det så var det många som trodde att hon var duktig eftersom hon kunde springa fort. I Somalia, landet som hon kommer ifrån, spelar flickor inte fotboll. Där är det en sport för pojkar och Ilhams mamma tyckte att hon var galen när hon ville börja spela fotboll.

– Hon tog det inte på allvar. Hon trodde att jag skämtade med henne. Fotboll och tjejer går inte ihop på den plats som vi kommer ifrån, säger Ilham. Det blir att man bryter normen och det var inte det lättaste.

Lyckades att övertyga sin mamma

Ilham lyckades sedan övertyga sin mamma om att fotbollen var ett bra sätt att komma in i samhället och att lära sig språket. Och på den vägen är det. Nu jobbar hon själv med att få ungdomar att integreras in i samhället genom att spela fotboll. Hon bjuder in tjejer och unga kvinnor som har kommit till Växjö från hela världen till en sporthall i Araby, som får fungera som en frizon och där killarna är portade.

– De här tjejerna har samma svårigheter som jag hade en gång i tiden. Det som hjälpte mig då var fotbollen. Fotboll för mig har varit mer än en sport. Det har varit ett sätt att komma in i samhället och lära sig språket. Jag har skaffat kompisar och lärt mig massor, säger Ilham.

Hon kan få ett fint pris

Hon har på bara några få års tid fått nästan 100 flickor från nästan 20 länder att börja spela fotboll. Hennes arbete har gjort att hon nu är nominerad till Guldhanden, som är ett stipendium från Sverige United. Sverige United är en riksomfattande organisation som delar ut stipendium till en eldsjäl eller en förening som har jobbat med integration.

Känner sig uppskattad

Ilhmam Abdalla brinner verkligen för att göra tillvaron lite bättre för andra människor. Hon gör det helt utan krav på någon form av ersättning men blir lite extra varm i hjärtat när hon känner sig uppskattad.

– Det som gör mig lite extra glad är att se så många ansikten som är glada för något som jag själv har startat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer