Foto: Ur Polisens förundersökning.

Sex personer åtalas misstänkta för grova vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer åtalas missstänkta för flera fall av grov vapensmuggling och grovt vapenbrott sedan de importerat startvapen och modifierat om dem till skarpa vapen med syfte att sälja.

Enligt åtalet från Kalmar tingsrätt beställde en man i 25-årsåldern tio stycken startvapen från utlandet i början av året. En jämnårig man hämtade därefter ut vapnen hos ett postombud.

Därefter ska de båda männen samt ytterligare fyra personer, två män och två kvinnor, ha hjälpts åt att modifiera vapnen till att bli skarpa och därefter försökt sälja dem via sociala medier.

Förvarat skarpa vapen i lägenhet

De omgjorda vapnen ska bland annat ha förvarats i en lägenhet i Oskarshamn. De åtalade är mellan 20 och 30 år gamla. Fyra av dem har suttit häktade sedan de greps i januari. Två av dem släpptes på fri fot.

Bland åklagarens bevisning finns avlyssningar av de misstänktas telefoner, vapenannonser på sociala medier och ritningar på vapen.

Fem av de åtalade förnekar brott. Den sjätte personen erkänner ett fall av försök till grovt vapenbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.