– Jag gillar äventyrsspel som har fokus på pussel istället för att döda. Det är sådana typ av spel jag vill göra i framtiden, säger Johanna Josefsson som är en av eleverna. I klippet i spelaren hör du henne berätta mer om utbildningen i Väckelsång. Foto: Peter Magnusson SVT

Här utbildas de första spelutvecklarna på Spelkollektivet i Väckelsång

Uppdaterad
Publicerad

På Spelkollektivet i Väckelsång utanför Tingsryd utbildas nu de första indiespelutvecklarna. En ettårig utbildning som arrangeras som vuxenutbildning ihop med kommunen.

– En indiespelutvecklare är någon som startar ett mindre bolag för att göra spel som är väldigt personliga, säger James Newnorth som är grundare till Spelkollektivet. 

Utbildningen som har namnet The Indie Quest har lockat elever från hela Sverige. I september startade de tio första och åldersspannet bland deltagarna sträcker sig från 19 upp till 40 år. Eleverna läser kurser som programmering och grafisk illustration. Men också entreprenörskap och företagsekonomi. 

”Brinnande spelintresse”

Johanna Josefsson som annars arbetar som ljudtekniker är en av dem som börjat på utbildningen.

– Jag har länge velat lära mig att göra spel och programmera. Men när jag försökt att lära mig på egen har jag tappat motivationen, säger hon.

Det som skiljer eleverna från övriga boende i kollektivet är att de oftast helt saknar erfarenhet av spelutveckling.

– De inte kommit lika långt på sin kurva till att bli spelutvecklare. Men den gemensamma nämnaren är ett brinnande spelintresse, säger James Newnorth.

Efter utbildningen är förhoppningen att eleverna ska kunna påbörja sina egna verksamheter eller ha tillräckliga kunskaper för att gå vidare till djupare studier på universitet eller yrkeshögskolor.

I klippet i spelaren hör du eleven Johanna Josefsson berätta mer om utbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.