• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Jimmy Durmaz höll ett tal efter hoten. Foto: TT

17-årig Växjöbo inför rätta efter hot mot Jimmy Durmaz

Uppdaterad
Publicerad

När Jimmy Durmaz förra sommaren utsågs till syndabock efter Sveriges förlust mot Tyskland i fotbolls-VM fick han ta emot mängder av hot och rasistiska påhopp. Idag startar rättegången mot en 17-årig Växjöbo som misstänks ligga bakom ett av hoten.

”Jag har din adress, var på din vakt”. Så skrev en 17-årig Växjöbo på Jimmy Durmaz Instagramkonto efter förlustmatchen mot Tyskland under fotbolls-VM i Ryssland ifjol.

Det var på övertid och vid ställningen 1-1 i matchen som Jimmy Durmaz orsakade en frispark just utanför det svenska straffområdet. Ur dålig vinkel och via en vacker frisparksvariant avgjorde tysken Toni Kroos matchen.

Durmaz fick efter matchen ta emot rader av rasistiska kommentarer och hot. Den 17-åring som nu står inför rätta misstänks för olaga hot och förolämpning.

– Jimmy Durmaz har tagit väldigt illa vid sig. Han mådde dåligt efter hoten och kände en rädsla för sin egen säkerhet och för sin familjs säkerhet, säger advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder Jimmy Durmaz under rättegången.

Svårt att identifiera de som hotade

Flera av de kommentarer som publicerades på Durmaz Instagramkonto polisanmäldes. En tonåring i Västsverige bötfälldes tidigare i år för sina kommentarer. Enligt Elisabeth Massi Fritz har ytterligare en person alldeles nyligen fått ett strafföreläggande för sina kommentarer.

Enligt Massi Fritz är det inte säkert att fler av de hot Durmaz tog emot kommer att leda till åtal.

– Det ser inte ut som om det kommer att bli fler åtal. I många fall handlar det om att polisen inte lyckats identifiera alla dem som skrev i sociala medier. Många inlägg togs dessutom bort så fort det blev känt att det gjorts en polisanmälan.

Nekar till brott

17-åringen som nu står inför rätta vidgår enligt stämningsansökan det händelseförlopp som åklagaren beskriver, men förnekar att han begått något brott.

Efter matchen mot Tyskland fick Jimmy Durmaz mycket stöd från olika håll. I ett tacktal för det stödet sa han bland annat så här:

– Att bli kallad blattejävel, självmordsbombare och att få ta emot hot mot mig och mina barn är helt oacceptabelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer