Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Therese Paldan som är verksamhetschef på anestesikliniken berättar hur de kommer jobba under sommaren. Foto: SVT

Personalen räcker inte på IVA i Ljungby i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Frågan har varit en het potatis de senaste veckorna. Idag kom beskedet om att IVA-platserna i Ljungby stängs i sommar. Patienter med behov av intensivvård kommer att skickas till andra sjukhus.

Redan i november kom signalerna om att personalen inte skulle räcka till för att bemanna intensivvården i Kronoberg fullt ut under sommaren. Rykten om att intensivvårdsavdelningen i Ljungby skulle behöva stänga började cirkulera, och väckte både oro och ilska.

På onsdagen presenterade regionen sitt förslag på lösning, och där framkom att de två intensivvårdsplatserna i Ljungby kommer att stängas under sommarveckorna 26 till 33.

– Vi har vänt och vridit på olika alternativ, men inte hittat en lösning som täcker hela personalbehovet under sommaren. Fokus har legat på att hitta en lösning som innebär en robust, patientsäker och kvalitativ intensivvård för hela länet, säger Therese Paldan, verksamhetschef för anestesikliniken..

Däremot kommer personal för akut omhändertagande, stabilisering och rådgivning till vårdavdelningarna finnas kvar, och vård innan och efter operation.

– På Ljungby lasarett kommer vi kunna ta emot patienter som har behov av akut vård och vårda dem i ett inledningsskede. Det som blir annorlunda jämfört med ordinarie verksamhet är hur länge vi kan vårda de allvarligast sjuka i Ljungby, säger Therese Paldan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.