Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/TT

Vårdgarantin uppfylls inte – ger inga konsekvenser

Publicerad

Det innebär inga ekonomiska konsekvenser att vårdgarantin inte uppfylls. Däremot måste Region Kronoberg bekosta de operationer som kommer att göras på andra håll i landet.

På operation vid Centrallasarettet i Växjö har köerna fördubblats och i dagläget går det inte att ge patienterna den vård som behövs inom tidsramen. För regioner och landsting innebär det inga ekonomiska konsekvenser om detta inte uppfylls.

– Om landstingen inte lyckas får de inte straff så att säga, säger Harald Grönqvist, samordnare för tillgänglighet i vården på SKL.

Långa operationsköer i Växjö

Mellan 2009-2014 gällde den så kallade kömiljarden som innebar att landstingen fick en ekonomisk bonus om de lyckades minska väntetiderna.

– Det gäller inte längre utan nu kan alla få statsbidrag utan prestationskrav, säger Harald Grönqvist.

– Det är trots allt så att landstingen vill göra sitt bästa, det är ingen som drar ner på takten, men det finns flera olika omständigheter som gör att man ibland måste lösa det på annat sätt.

Opereras på hemmaplan

Det som däremot kan innebära en extra kostnad för Region Kronoberg är om en patient väljer att opereras på ett annat sjukhus i landet. Om väntetiden är längre än tre månader kan patienten välja att få sin operation utförd i ett annat landsting, vilket regionen ska bekosta. Men enligt Birger Pålsson, verksamhetschef vid kirurgikliniken i Region Kronoberg, är det dock svårt att få plats på ett annat sjukhus i landet och de flesta väljer att vänta för att bli opererade på sin hemort. 

– Problemet är att det flesta landsting inte har någon överkapacitet, tyvärr är det inte så mycket hjälp att få när det gäller kirurgi, säger Birger Pålsson.

– Alla patienter är inte heller beredda att resa långt för att bli opererade, de flesta föredrar att göra det på hemmaplan.

Så fungerar vårdgarantin

Enligt vårdgarantin har du rätt till:

• Kontakt med primärvården samma dag:

Samma dag som du söker hjälp ska du få kontakt med primärvården, till exempel vårdcentralen eller sjukvårdsrådgivningen. Det kan ske via telefon eller genom besök.

• Läkarbesök i primärvården inom sju dagar:

Om vårdpersonalen bedömer att du behöver träffa en läkare ska du få tid inom högst sju dagar, till exempel på vårdcentralen eller hos familjeläkaren.

• Besök i den specialiserade vården inom 90 dagar:

Om du får remiss till den specialiserade vården ska du få en tid för besök inom 90 dagar. Det gäller även om du sökt vård utan remiss, hos en öppen specialistvårdsmottagning.

• Behandling påbörjad inom 90 dagar:

Efter att vårdgivaren har beslutat om en viss behandling, till exempel operation, ska du få en tid inom 90 dagar.

Vårdgarantin gäller inte vid:

• återbesök

• om du av medicinska skäl bör vänta längre än garantins tidsgränser

• medicinsk service, till exempel laboratorie- och röntgenundersökning

• utredningar och undersökningar

• att få ett hjälpmedel, ett undantag är utprovning av hörapparater

• om du tackar nej till ett erbjudande om vård hos en annan vårdenhet (om du senare ändrar dig kan du tacka ja till erbjudandet)

• om du väljer att söka vård på en vårdcentral eller mottagning i något annat landsting än där du är folkbokförd

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Långa operationsköer i Växjö

Mer i ämnet