Foto: TT

Ingen smitta på äldreboenden i Emmaboda – äldre arbetsmodell kan vara bidragande

Uppdaterad
Publicerad

På kommunens äldreboenden i Emmaboda har det hittills inte påträffats ett enda fall av covid-19. En bidragande orsak kan vara deras 30 år gamla arbetssätt inom omsorgen.

Tidningen Barometern var först med att berätta att arbetsmodellen – som kallas Emmabodamodellen – kan bidra till att kommunen hittills förskonats från covid-19 fall på äldreboenden.  

Socialchefen Michael Börjesson tycker inte att man kan slå fast att deras modell hindrar smittspridning, men arbetsmodellen begränsar de sociala kontakterna. 

– Vår arbetsmodell bygger på små arbetsgrupper som delar upp de äldre i mellan sig och gör det enklare för oss att hantera den här situationen, säger han till SVT Nyheter Småland.

Samma arbetssätt i 30 år

SVT har tidigare berättat att omsorgen Emmaboda har lägst sjukfrånvaro i landet, vilket förklarades med att de hållit kvar i samma arbetssätt i 30 år.

Modellen innebär bland annat att varje omsorgstagare under en 14-dagarsperiod träffar i snitt sju personer, vilket kan jämföras med snittet i landet som ligger på mellan 14 och 15 personer. Nu kan alltså arbetssättet också fungera extra bra under coronatiden. 

– Enligt de rekommendationer vi får från Folkhälsomyndigheten bör det vara så att minskade kontakter bidrar till att minska smittspridning, säger socialchefen Michael Börjesson.

I klippet från 2017 berättar personal från Emmaboda hur de fick lägst sjukfrånvaro i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.