Här i Hanaslövsbacken utanför Alvesta har snökanonerna tagit semester. Markus Olofsson från Alvesta kommun är ansvarig för Hela Hanaslövsområdet. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Höst mitt i vintern – då grönskar det i skidbackarna

Publicerad

Det ser grönt ut för folk som vill åka slalom i Kronoberg eller Kalmar i vinter. Ingen av skidbackarna i vårt område har så mycket som en gnutta snö att åka på. För Hanaslövsbacken i Alvesta kommun är läget mest lera och gräs.

Det finns några små högar av snö utspridda lite här och där, men mest är det lera i Hanaslövsbacken. Markus Olofsson från Alvesta kommun är ansvarig för skötseln av Hanaslövsområdet, och där ingår ett speciellt ansvar för skidbacken. En uppgift som hittills i år har varit lite svår att ta på riktigt fullt allvar.

– Självklart längtar man efter minusgraderna så att man får lägga ut snö och köra i gång backarna. Men det tillåter inte vädret just nu, vi fortsätter att förbereda inför säsongen. Vi är ganska tidigt i januari så det är ingen större fara, säger Markus.

Pulkabacken fick lite snö

Det måste vara två minusgrader innan det går att göra snö med kanonerna. Den senaste tiden har kvicksilvret pendlat omkring fem plusgrader. Den enda backe som har kunnat hållas öppen en kortare tid är pulkabacken, men även där har snön runnit undan.

Men Markus som har jobbat några år med detta är inte orolig inför resten av säsongen.

– Kylan brukar komma förr eller senare, vi behöver ungefär fyra dygn för att börja göra snö i dem mindre backarna, säger Markus Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.