Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet ovan lagets tränare Vladimir Ivakovic berätta om varför basketlaget drar sig ur högsta ligan. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Inget Kalmar i Basketligan – Saints drar sig ur

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar Saints drar sig ur Basketligan och går ner i den nästa högsta serien inför nästa säsong. En orsak är att de inte får plats att träna tillräckligt mång pass i veckan.

– Andra lag tränar två gånger om dagen varje dag medan och vi bara två gånger i veckan, säger lagets coach, Vladimir Ivakovic, till SVT Småland.

Kalmar Saints har bestämt sig för att inte anmäla sig till Sveriges högsta serie i basketboll, Basketligan. Det var Barometern först med att rapportera. I dag, fredag, är sista dag att anmäla sig, men beslutet togs redan i onsdags. Under torsdagen fick tränare och spelare besked.

En av anledningarna är enligt Vladimir Ivakovic att laget haft svårt att få till tillräckligt med tider i hallen. Det gör att de till skillnad från andra lag bara kan träna två pass om dagen två gånger i veckan.

Kalmar

”Inte tillräckligt för professionell basket”

– Vi har bara en träning på morgonen två dagar eftersom arenan även används för skolor och så vidare. Det är helt enkelt inte tillräckligt mycket tid för professionell basket, säger Vladimir Ivakovic, till SVT Småland.

Vladimir Ivakovic vill inte uttala kritik mot Kalmar kommun. Men SVT:s basketexpert, Nick Rajacic, säger att han har fått uppgifter om att Kalmar Saints upplevt en bristande kommunikation med kommunen.

– Min bild är inte att det har varit en dålig kommunikation. Däremot har man kanske inte alltid fått de svaren man har velat, och på så sätt anser att det har varit dålig kommunikation, säger Henrik Nilsson Ederam, kultur- och fritidschef på Kalmar kommun, till SVT Småland.

Har inget permanent trägolv

Basketlaget har tidigare efterfrågat ett permanent trägolv som är säkert att spela på tillsammans med en rad andra åtgärder. En huvudvärk för kommunen eftersom ingen annan förening efterfrågar ett trägolv. Istället har kommunen köpt in ett mobilt trägolv som plockas upp och ner inför varje match.

– Vi har inte obegränsat med hallar utan vi har allokerat en tid före, under och efter match för att kunna lägga golvet, spela matchen och plocka bort golvet, säger Henrik Nilsson Ederam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet