Leonard Larsson från Torsås upplever att det är svårt att få jobb

Inkomstklyftorna ökar

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har inkomstklyftorna ökat och de som drabbas hårdast av det här, det är ungdomarna. Det visar siffror som SVT har tagit fram i samarbete med statistiska centralbyrån.

De senaste tjugo åren har inkomstklyftorna i Sverige ökat, och en grupp som har drabbats hårt är unga mellan 20 och 34 år. I början av 90-talet var skillnaden mellan de som tjänade högst och de som tjänade lägst var inte så stora.

Men idag är det annorlunda. Det märks framförallt i mindre kommuner i Småland, som Lessebo, Högsby och Torsås, där 28 procent av de unga faktiskt har en inkomst som är lägre än 5000 kronor i månaden.

-Det är väldigt svårt med arbete. Söker man då och till exempel saknar körkort, då har du kanske två-tre jobb att söka, säger Leonard Larsson från Torsås.

-Vi har ju ett ansvar som politiker att försöka hjälpa och stödja de ungdomarna. Förutsättningarna är besvärliga just nu. Arbetsmarkaden är tuff i hela Europa och här i Torsås är det extra tufft, säger Håkan Algotsson, centerpartistiskt kommunalråd i Torsås.

Inkomsterna – kommun för kommun

Hos SVT Pejl kan du se hur inkomstspridningen i Sverige har förändrats över åren. Resultatet av granskningen presenteras på olika sätt, till exempel per kommun eller åldersgrupp. Du kan även se hur det skiljer sig mellan män och kvinnor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenskarnas inkomster

Mer i ämnet