Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcus Holmqvist är säkerhetschef i Växjö kommun, i videon berättar han om hur de frivilliga kan hjälpa till i krissituationer. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Här övar Växjös frivilliga insatsstyrka inför en krissituation

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen övade Växjös frivilliga insatsstyrka inför krissituationer. Organisationen övade inom flera olika områden där de kan hjälpa till vid en nödsituation.

– Just i dag fokuserar vi på den krisen som vi eventuellt står inför när det handlar om elbrister i samhället. Exempelvis om det blir elavbrott under en längre period, säger Marcus Holmqvist, säkerhetschef på Växjö kommun.

Vid krissituationer i samhället aktiveras krisorganisationer från kommuner, men vid större händelser behöver även verksamheten stöd från frivilliga krisorganisationer.

– Man ska bemanna en trygghetspunkt, som medborgare kan komma och förvärma vatten och mat. De skulle också kunna hjälpa till att nå våra omsorgstagare som är beroende av hemtjänsten och hjälpa dem, säger Marcus Holmqvist.

Den kommunala insatsstyrkan (KIS) i Växjö är en organisation med 25-30 medlemmar. Övningarna hålls sex gånger om året.

I videon ovan kan du se hur de frivilliga övar.

”Alla kan göra något”

Organisationen startades 2005, när I11 lades ner och Försvarsmakten lämnade över bland annat bandvagnar och terrängfordon till KIS. Men organisationen behöver fler frivilliga.

– Vi behöver så klart bli fler som kan hjälpa till när det händer. För vi vet aldrig vilka som kan hjälpa till när krisen inträffar, säger Marcus Holmqvist.

Vid varje övning deltar 10-15 personer, en av dem är pensionären Lars Brolin.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att alla engagerar sig, alla kan inte göra allt men alla kan göra något, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.