Region Kronoberg ska erbjuda blivande föräldrar en inspirationsföreläsning. Foto: TT

Inspiration ska ersätta föräldrautbildningar

Publicerad

En föreläsning med fokus på förlossningen och tiden på BB ska från och med den här veckan erbjudas alla blivande föräldrar i Kronobergs län.

Föreläsningen ska hållas varannan månad i Växjö och varannan i Ljungby. Sex barnmorskor står för upplägget och håller i föreläsningarna.

– Många blivande föräldrar suger efter kunskap om själva förlossningen och vi har därför valt att fokusera på den. Blir utfallet bra fortsätter vi, men vi har redan träffar inplanerade nu i höst och även i vår, säger Carita Sturesson, som är avdelningschef på kvinnokliniikens öppenvård.

Ingen föräldrautbildning

Inspirationsföreläsningarna ska inte jämföras med de tidigare föräldrautbildningarna som tog upp betydligt fler aspekter än förlossning och BB-tid. De handlade även om anknytning, amning och föräldraskap i vidare mening.

– Vi har inte resurser till regelrätta föräldrautbildningar, säger Carita Sturesson, men vi vill ändå gärna erbjuda något.

Det var för två år sedan som Region Kronoberg drog in föräldrautbildningarna och sedan dess har blivande föräldrar inte fått någon vägledningen från vården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer