Ett signalfel utanför Emmaboda ställer till det i tågtrafiken under hela fredagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Tågstopp i Kalmar under fredagen efter signalfel

Uppdaterad
Publicerad

Ett omfattande signalfel mellan Örsjö och Emmaboda innebar att tåg från Kalmar ställdes in under stora delar av fredagen.

Men när felet väl var åtgärdat orsakade missade avgångar trängsel bland resenärer.

Enligt Trafikverkets presstjänst berodde stoppet på att kablar grävts av.

– Det ska vara avgrävt på mer än ett ställe, så det är lite knepigt att hitta exakt var felet finns, säger Felicia Danielsson på Trafikverkets presstjänst till SVT Småland.

Klockan 19.39 hävdes stoppet och fulla tåg från Kalmar började rulla. En reporter på SVT Nyheter var ombord på ett tåg mot Alvesta och rapporterar om trängseln.

– Jag hoppade på ett tåg som var överfullt. Vi är många som står upp i gångarna och det är fullt i bistron. Flera vittnar om inställda reservbussar, säger hon.

På SJ:s pressavdelning var trängseln bland resenärer till en början okända uppgifter.

– Det är beklagligt att det blir trångt, säger SJ:s pressjour Leila Fogelholm.

– Men missar man en anslutning tar man nästa tåg och då blir det trångt. Problemet skulle jag säga främst är i Alvesta där tågen fortfarande går men många resenärer befinner sig, säger hon.

De stationer som påverkades av inställda avgångar eller förseningar och delförseningar är Kalmar C, Nybro, Örsjö, Emmaboda, Lessebo, Hovmantorp, Växjö, Alvesta, Värnamo, Gnosjö, Hestra, Limmared, Borås C och Göteborg C.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.