När kommunfullmäktige i Älmhult samlas för ett möte under måndagskvällen så talar det mesta för att ledamöterna inte kommer att fatta beslut om nytt presidium, även om det står så på dagordningen säger Eva Ballovarre (S).

Fullmäktigemöte – men inget nytt styre klart i Älmhults kommun

Uppdaterad
Publicerad

När kommunfullmäktige i Älmhult samlas för ett möte under måndagskvällen så talar det mesta för att ledamöterna inte kommer att fatta beslut om nytt presidium, även om det står så på dagordningen.

– Tidigast vid nästa möte i slutet av november kommer det att bli av, säger Eva Ballovarre (S).

Det var för ett par veckor sedan som det stod klart att allianspartierna i  Älmhults kommun inte kommer att samarbeta kommande mandatperiod. Det gjorde att Socialdemokraterna i kommunen tog kontakt med Centerpartisterna för att diskutera ett samarbete.

– Vi har ju önskat att bilda en majoritet i form av ett blocköverskridande samarbete, säger Eva Ballovarre (S).

Valet 2022 Småland

Men innan ett sådant beslut kan fattas måste medlemmarna i partierna som berörs få säga sitt, vilket innebär att det kan bli fråga om en sådan omröstning tidigast i slutet av november.

Liten majorietet

Socialdemokraterna och Centerpartiet i Älmhult får med sina sammanlagt 21 mandat i kommunfullmäktige en liten, men egen majoritet.

Val av presidium ska enligt kommunallagen ske vid mandatperiodens första sammanträde, men Älmhults kommun har i sin lokala stadga beslutat att det ska ske senast vid årsskiftet.

– Såvitt jag kan bedöma kommer det inte att ske något val av presidium i kväll, säger Eva Ballovarre (S), som aspirerar på att bli ny ordförande för kommunstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet