Jacqueline Doohan som är handläggare på Region Kalmar är mycket nöjd med regionens utbildning av sjukvårdspersonal med utländsk bakgrund. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Lyckat projekt i Kalmar – 18 nya läkare

Publicerad

2015 tog region Kalmar kontakt med de flyktingar som hade någon sjukvårdsutbildning och erbjöd dem att läsa sjukvårdssvenska med sikte på att kunna jobba inom svensk sjukvård. Nu fyra år senare har satsningen resulterat i att 18 läkare har fått svensk läkarlegitimation.

Det som började som ett integrationsprojekt är i dag en rekryteringsväg som regionen använder sig av.

– Vi är mycket nöjda med det resultatet och att det gått så snabbt, säger Jacqueline Doohan som är handläggare på regionstaben i Region Kalmar.

80 sjukvårdsutbildade har deltagit

Sedan starten 2015 har omkring 80 sjukvårdsutbildade personer med utländsk bakgrund deltagit i regionens utbildningsprojekt. 18 läkare är nu klara och jobbar ute i verksamheten. Utöver de 18 läkarna handlar det om en sjuksköterska. Fler sjukvårdsutbildade med utländskt ursprung är dessutom på väg att få sina legitimationer.

– När vi började med det detta, sa Riksrevisionen att det skulle komma att ta mellan fem och sju år innan de första skulle vara klara, men det tog bara tre år, och vi är så nöjda med det, säger Jacqueline Doohan.

Sättet att jobba fick sin start 2015 när asyl- och flyktinghälsovården i Kalmar genomförde samtal med de flyktingar som kommit till Kalmar.  Genom de samtalen kunde region Kalmar identifiera vilka som hade sjukvårdsutbildning och erbjuda kurser i sjukvårdssvenska som en start att nå målet med en legitimation. Utbildningen har ägt rum på två folkhögskolor i länet, en i Vimmerby och en i Kalmar.

Många vinster

– Det här har inneburit en vinst för oss, en vinst för individen och en vinst för samhället, säger Jacqueline Doohan.

Att de 18 läkarna nu fått sin legitimation innebär en minskad efterfrågan på hyrläkare.

– Samtidigt har mångfalden ökat genom den enorma kompetens de bidrar med.

Och intresset att delta är stort, alla som är intresserade har ännu inte kunnat beredas plats.

– Det handlar ju inte bara om språkutbildningen, det handlar också om att vi ska kunna erbjuda handledare och praktikplatser, säger Jacqueline Doohan.

De som deltagit och deltar i region Kalmars utbildning kommer från Ryssland, Eritrea, Syrien, Somalia och många andra länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.