Gustaf Norman har jobbat med snöröjning varje vinter sedan han var sexton år. Foto: SVT/Niclas Wimmerberg

Intensiv vecka för snöröjaren Gustaf

Uppdaterad
Publicerad

Gustaf Norman röjer snö mellan Västervik och Gamleby i norra Kalmar Län. För honom har det varit många timmars intensivt snöröjningsarbete de senaste veckorna.

SVT Nyheter Småland träffar honom i skogarna i Hysinge norr om Gamleby.  

– Den största utmaningen är när det kommer mycket snö och det blir drivbildningar. Värst är det med sikten för man blir lätt snöblind, säger han.

Barnsligt roligt

Snöröjning har Gustaf jobbat med sedan han var sexton år, varje vinter. Under skoltiden körde han på helger och nätter.  

 –Jag tycker aldrig det är tråkigt. Det är barnsligt roligt varje gång jag ska ut och röja snö. Jag vet inte varför, men det är bara så. 

Under den senaste veckan har det inte blivit mycket sömn för Gustaf.  

 –Vi har kört hårt den här veckan. Men man får försöka få den vila man behöver och äta ordentligt. Sen är det bara ut och köra igen. Det är bara och bita ihop.  

 Vad har du för tips till allmänheten? 

– Ser man en plogbil på vägen stanna till vid vägkanten eller var väldigt återhållsam i körningen. Det är stora ekipage vi kör med. Ibland står exempelvis saker också i vägen. Oftast handlar det om soptunnor som står dumt till, men de står bara i vägen en gång, sen lär sig folk, säger Gustaf Norman. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snökaos i Småland

Mer i ämnet