Maja Heuer vill visa de senaste tendenserna inom den nordiska glaskonsten. Foto: Patrik Rosell

Interaktivt glas visas i utställning

Publicerad

På lördag öppnar en utställning med fokus på framtidens glas i samhället Boda glasbruk. Bland annat visas interaktivt glas upp, glas som ändrar färg när man rör vid det.

I helgen öppnar utställningen ”Handmade-Scandinavian glass starting all over” – en glasutställning på Glass Factory i samhället Boda glasbruk i Emmaboda kommun. Utställningen genomförs i samarbete med två andra nordiska glasmuséer, ett i Danmark och ett i Finland.

Utställningen ska handla om framtidens glas. Muséet vill visa upp de senaste tendenserna inom glaskonsten.

– Vi har till exempel glas som är interaktivt. Om du rör vid det så ändrar det färg och börjar spela, säger Maja Heuer, museichef.

Framtidens glas

Bakgrunden är att glasindustrin under många år har minskat i omfattning. Det innebär, enligt Maja Heuer, att det ställs andra krav på glastillverkning i framtiden. Hon berättar att de i utställningen främst vill främja det handgjorda glaset. Och att använda senaste tekniken, vilket kanske skapar glas som är svårsålt.

– Det kanske inte finns någon marknad för den här sortens glas ännu, men vi vill utveckla glas utifrån tekniken som finns i dag. Jag hoppas att utställningen kommer ge människor inspiration, att man kan se möjligheter och visa upp att det finns en utveckling inom glaskonsten, säger Maja Heuer.

Hur ser glaskonstens framtid ut?

Ljus! Det är klart att det är förändrade förutsättningar, men jag tror på det. Det gäller bara att anpassa glaset till nutiden, vilket vi försöker göra här, säger Maja Heuer.

Utställningen pågår under en månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.