Ingemar Bernthsson fiskar året runt. Här flugfiskar han vid Snärjebäcken utanför Rockneby i Kalmar kommun. Foto: Fanny Asplund/SVT.

Intresset för fiske mångdubblades under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

När coronapandemin satt stopp för våra vanliga fritidsintressen är det många som hittat ut i naturen. I samklang med den nya friluftstrenden har intresset för fiske ökat. Kalmar Sportfiskeklubb sålde nästan dubbelt så mycket fiskekort år 2020 som året innan.
– Intresset har ökat lavinartat. Vi har inte riktigt dubblat våra besökssiffror men nästintill, säger Ingemar Bernthsson. tillsynsman Kalmar Sportfiskeklubb.

En krispig januariförmiddag står Ingemar Bernthsson, tillsynsman på Kalmar Sportfiskeklubb, vid Snärjebäcken och flugfiskar. Just denna förmiddag är det lugnt runt bäcken, många har kommit igång med jobb och skola, men Ingemar Bernthsson berättar att det ofta brukar vara fullt med folk här.

Sedan pandemin slog till har de ökat sina besökssiffror kraftigt.

– Det är ju det här vi har sett, att komma ut i naturen är ett bra alternativ till att springa på stan. Vi har ofta stora sällskap här ute, det är någon som fiskar, någon som plockar svamp och någon som tittar på fåglar. Man tänder en eld, fikar och grillar, säger han.

Likadant överallt

Under pandemin har sportfiske klubbarna runt om i Småland märkt av ett ökat intresse för fiske.

Särskilt intresset för fisket märker Kalmar Sportfiskeklubb har ökat under pandemin. 2019 sålde klubben 1 050 dagsfiskekort och under 2020 landade de på 1 700 stycken.
– Vi har sett ett ökat intresse för sporten, det är fler som löser fiskekort och fler som är ute på sjöarna. Vi har även fått fler medlemmar i vår ungdomssektion. Det är väl så när det inte finns så mycket annat att göra under pandemin – att fler söker sig ut i naturen, säger Dieter Stegh som är ordförande i Jönköpings Sportfiskeklubb.

Intresset märkts i hela landet. Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund förmedlade under 2020 ungefär 100 000 fiskekort. En ökning med omkring 50 procent jämfört med året innan. Konkurrenten iFiske ökade sin försäljning av fiskekort med nästan 55 procent, eller 350 000 fiskekort under 2020.

– När jag pratar med mina fiskekompisar runt om i landet så märker jag att det är precis likadant överallt, säger Ingemar Bernthsson.

I klippet berättar Ingemar Bernthsson mer om fiske.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.