Bilden visar delar av det isblock som träffade mannen i huvudet. Ett vittne till olyckan tog bilden strax efter olyckan. Foto: polisens förundersökning

Isblock spräckte mans huvud – hotellchef i Växjö frikänns

Uppdaterad
Publicerad

Chefen på ett hotell i Växjö frias från misstankarna om vållande till kroppsskada, efter att ett isblock från hotelltaket spräckte skallen på en förbipasserande man i december 2021. Mannen överlevde mirakulöst.

En man i 30-åldern skulle in på en pub i Växjö en lördagskväll i december 2021 när ett isblock plötsligt kom farande från taket och träffade honom i huvudet.

Isblocket träffade mannen med sådan kraft att han fick uppsöka akuten med krosskador och sprickor i huvudet.

Trodde han skulle dö

Mannen har berättat i förhör att det kändes som att han hade ett hål i huvudet och att han skulle dö på platsen.

Två år senare väcktes åtal mot hotellchefen då åklagaren menade att hen var ytterst ansvarig för säkerheten på fastigheten, och för snö- och isröjningen.

Hade satt upp varningsskyltar

Tidigare samma vecka hade hotellchefen bett personal att spärra av trottoaren och sätta upp skyltar som varnade för fallande isblock, vilket även gjordes.

Mannen som träffades av isen ska dock inte ha stått på trottoaren, utan utanför avspärrningarna, trots det tycker tingsrätten att dessa åtgärder var tillräckliga och friar hotelldirektören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.