Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har fått gå tillbaka till att använda papper och penna, säger Anna Willsund, kommundirektör i Mörbylånga kommun. Foto: SVT

It-angrepp mot öländska kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till tisdag konstaterades ett intrång i Mörbylångas och Borgholms kommuns gemensamma it-system. Det har gjort att krisledningen aktiverats i de båda kommunerna.

– Det är förskräckligt. Man blir verkligen påmind om hur sårbart allt är, säger Anna Willsund, kommundirektör Mörbylånga kommun.

När dataintrånget upptäcktes kopplades mailserver och internet inom kommunernas verksamheter bort i förebyggande syfte. Under dagen har även Mörbylångas hemsida legat nere medan Borgholms fungerat som vanligt. Det har heller inte gått att nå kommunerna via mail.

Papper och penna

– Det är framför allt inom vård och omsorg som man är beroende av digitala it-system som kräver internet. Där har vi helt enkelt fått gå tillbaka till att använda papper och penna.

Det är oklart vem som ligger bakom intrånget. Kommunerna bedömer att det kommer ta upp till fyra dagar innan problemet är åtgärdat.

– Ju längre tiden går desto mer ansträngt kommer det bli i organisationen. Men vi kommer hitta lösningar som gör att vi kan utföra våra tjänster inom vård och omsorg på ett tryggt och säkert sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.