Kommunen har fram till den 14 mars 2023 att redovisa vilka åtgärder man ska vidta för att lösa problemen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ivo kritiserar Oskarshamn – brister bland särskilda boenden

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserar Oskarshamns kommun efter att ha genomfört en nationell tillsyn över den medicinska vården på särskilda boenden.

Tillsynen är gjord med hjälp av dataanalyser av journaler från boenden och enkätundersökningar bland patienter, anhöriga och personal.

Efter ivo:s fysiska inspektioner i Oskarshamns kommun har de kommit fram till att kommunen bland annat brister för att personalen brister i kompetens för medicinska bedömningar, dokumentationen inte sker enligt gällande regelverk och att läkemedelshanteringen inte sker på ett patientsäkert sätt.

Oskarshamn

Brister även i palliativ vård

Utöver detta visar inspektionen att personal som arbetar med patienter i livet slutskede har inte tillgång till information om hur vården ska genomföras.

– Alla i Sverige ska kunna lita på att de får en god och säker vård genom hela livet. Att äldre personer i livets slutskede inte får den vård och behandling de har rätt till är allvarligt, säger Lennart Pettersson, enhetschef på ivo.

Oskarshamns kommun har fram till den 14 mars 2023 på sig att redovisa till ivo vilka åtgärder man ska vidta för att lösa problemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn

Mer i ämnet