Författaren Jakob Wegelius tilldeals årets Astrid Lindgren-pris. Foto: Björn Wanhatalo/TT

Jakob Wegelius får Astrid Lindgren-priset 2020

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och illustratören Jakob Wegelius får Astrid Lindgren-priset 2020. I motivering lyfts bland annat hans ”gränslös fantasi och berättarkraft” fram.

– Det är jätteroligt och hedersamt att få ett pris i Astrid Lindgrens namn, säger han till TT.

Priset har delats ut sedan 1967 och är ett av de största priserna inom barn- och ungdomslitteraturen, med en prissumma på 100 000 kronor.

”Jätteglad förstås”

Årets pristagare är Jakob Wegelius född 1966 i Göteborg, men bor och verkar i Mörtfors i östra Småland sedan många år. Han debuterade 1994 med ”Spionerna i Oreborg”, men det stora genombrottet kom med ”Legenden om Sally Jones” 2008.

Han är hedrad över utmärkelsen.

– Det är jag jätteglad för förstås. Eftersom jag växte upp på 70-talet fanns det ju inte en unge som inte kunde sin Pippi eller Emil, det var en väldigt stor del av fiktionsutbudet för barn, säger Jakob Wegelius till TT.

Jakob Wegelius har tidigare fått utmärkelser som Augustpriset, Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur och Kulla Gulla-priset 2020.

”Med gränslös fantasi och berättarkraft skriver och illustrerar Jakob Wegelius fram ett eget universum från en tid då världen fortfarande var stor och okänd. Lissabons dimmiga hamnkvarter är äventyrens nav och utgångspunkt, ut över de stora oceanerna, en maharadjas hov till Glasgows undre värld. Det handlar om hopp och sorg, vänskap och lojalitet, förräderi och svek. Här finns en omsorg om detaljer i såväl ord som bild, stämningar, miljöer och personer tecknas levande och med sällsam närvarokänsla. Det är inget mindre en pånyttfödelse och förnyelse av den klassiska äventyrsromanen.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer