Foto: TT

Jakt ska stoppa vildsvinen från Kalmar centrum

Uppdaterad
Publicerad

Vildsvin kommer allt närmare centrala delarna av Kalmar. Efter förstörda trädgårdar och attackerade hundar arrangeras nu för andra helgen i rad vildsvinsjakt utanför stan. Men att jaga grisar nära bebyggelse är problematiskt.

Klagomålen till kommunen om förstörda tomter och trädgårdar ökar, så nu arrangeras för andra helgen i rad en större vildsvinsjakt strax utanför stan.

– Det är inte så kul för våra boende att ha vildsvin i närheten. Det är väldigt sällsynt att de attackerar människor men det finns en risk att hundar kan få dem att göra utfall. Sådana rapporter har vi fått in, säger Kenneth Emricsson, jaktsamordnare Kalmar kommun, till SVT.

Vildsvinsstammen kan ha stora lokala variationer men är i stort sett begränsad till mellersta och södra Sverige. Svenska jägareförbundet beräknar månadsvis stammens utveckling, utifrån bland annat avskjutning och antal viltolyckor. 

Kalmar är just nu ihop med Stockholm och Östergötland de län där Jägareförbundet föreslår extra jakttryck. Men även i Jönköping, Kronoberg och Blekinge är uppmaningen att för tillfället ha en höjd uppmärksamhet på vildsvinsstammen.

Svårjagat i tätort

Men när vildsvinen tar sig närmare tätorten blir det också svårare att jaga dem.

– Det är mycket folk i rörelse. Det finns mycket att ta hänsyn till som bostäder, cykelvägar och trafik. Så därför försöker vi nu med jaktinsatser störa dem strax utanför tätorten, säger Kenneth Emricsson.

Nu hoppas alltså kommunen att mota Olle i grind med ökade jaktinsatser men andra alternativ som att sätta upp elstängsel diskuteras också.

– Elstängsel är väl egentligen det effektivaste men då måste man väga in andra aspekter. Vi diskuterar just nu olika lösningar för målet är att hålla vildsvinen borta från tätorten, även om vi förmodligen inte kommer att lyckas helt, avslutar Kenneth Emricsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.