Jakttornet där jägaren satt, sett från platsen där hunden sköts. Foto: PA Skansvik

Dansk jägare sköt hund i Högsby – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En dansk jägare vådasköt i december en jakthund i tron att den var ett vildsvin. Hunden avled av skadorna och jägaren åtalas nu för grovt jaktbrott.

21 december 2021 satt den danske jägaren i ett jakttorn i Sinnermåla i Högsby kommun. Han ser ett djur röra sig vid en åtel omkring 60–80 meter bort, lyfter vapnet med värmesikte och skjuter. Då djuret fortsätter röra sig skjuter han ett andra skott.

Svårbegripligt misstag

När han gick för att kontrollera det han tror var ett vildsvin inser han att han skjutit en jakthund.

Enligt förundersökningen är sikten på platsen god och med tanke på det termiska siktet ter det sig svårbegripligt att hunden kan ha misstagits för ett vildsvin. Undersökningen visar också att hunden endast träffats av ett skott.

Erkänner brott

Hunden hade haft spår på en älg sedan ägaren släppt den lös på sina marker tidigare under dagen.

Den danske jägarens vapen togs i beslag och han åtalas nu för förseelse mot jaktlagen; grovt jaktbrott och skadegörelse. Mannen erkänner brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.