Jämförde invandrare med kannibaler under valdebatt

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas toppnamn i Vimmerby kommunfullmäktige jämförde under en valdebatt människor från Mellanöstern med ”kannibaler” och ”huvudjägare”.

”Jag ska inte nedvärdera eller förminska kannibalers eller huvudjägares livsstil, de får gärna behålla den, men ta inte hit den. Nu har huvudjägarkulturen tydligen exploderat i Mellanöstern. Ska vi ha hit dem och de konflikterna?”

Så uttryckte sig Sandor Högye, toppnamn för Sverigedemokraterna i Vimmerbys kommunfullmäktige, under en valdebatt i går på Vimmerby gymnasium. Det skriver Vimmerby tidning, som tagit del av en videoinspelning från debatten.

Val 2014

Starka reaktioner

Enligt tidningen reagerade övriga debattörer starkt. Moderaternas representant lämnade salen efter Sandor Högyes uttalande. Själv säger SD-toppen till Vimmerby tidning att han missförståtts.

– Innebörden av citatet är att jag menar att kulturer inte går att kombinera och jag tog det som ett exempel på att jag är tolerant mot andra kulturer.

Sandor Högye säger också till tidningen att han kände att han var tvungen att gå hårt fram, eftersom det satt några ”invandrargrabbar” på de främsta raderna, som han upplevde var ute efter att skrämma honom.

”Gick nog lite långt”

När Smålandsnytt når honom under fredagen kommenterar han det han sagt så här:

– Jag gick nog lite för långt. Men när man går in på Youtube och kollar hur de beter sig, så känns det så främmande och jag vill inte ha det hit. Med det säger jag inte att alla sådana, att alla i de länderna, beter sig så. Det finns ju de som flyr från det här, säger Sandor Högye.

”Inget problem med den typen av åsikter”

Sverigedemokraten Mattias Bäckström Johansson sitter också i Oskarhamns kommunfullmäktige. Han säger att han inte har något problem med den typen av åsikter, men att ”nya politiker ibland uttalar sig lite dumt.”

– Det symboliserar våra åsikter, men ordvalet var olämpligt. Jag känner Sandor och det var ironiserande. Jag förstår vad han menar, det handlar om ISIS, säger han till Smålandsnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet