Foto: Privat

Svärmande bin flyttade in i Jennys bil – gömde sig i bakluckan

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Cedergren på Öland fick se sin bil helt täckt av svärmande bin i torsdags. Efter några timmar var de borta, trodde hon, och tog bilen över Ölandsbron, ovetandes om att bina befann sig i bakluckan.

Det var när Jenny Cedergren hade sin bil parkerad utanför sin arbetsplats i Mörbylånga i torsdags som bisvärmen landade på bilen.  

– En kollega ringde mig och sa att ”Jenny du måste titta på din bil”, säger hon. 

När hon tittade ut genom fönstret var bilen helt täckt med surrande bin, men när hon lämnade jobbet några timmar var de flesta bin borta. Jenny tog då bilen in till Kalmar och hämtade matvaror.   

– Jag tänkte att de få som är kvar försvinner väl när jag kör iväg. 

Åkte och handlade 

Men de tusentals bina hade inte försvunnit, utan krupit in och gömt sig i bakluckan. Det var först vid affären i Kalmar, när hon skulle packa in varor, som hon upptäckte att de var kvar. 

– När jag öppnade var det fullt med bin på kanten av bagageluckan.  

Fick hjälp av biodlare 

Jenny Cedergren resonerade att det inte fanns så mycket att göra än att åka den sex mil långa turen tillbaka till Öland med bina. Väl hemma igen fick de hjälp av en kompis som lyckades fånga in dem. 

– Han kom hit med en del av sin bikupa och borstade ner bina och sedan tog han med sig dem hem.   

I klippet kan du se bina i bakluckan och höra varför Jenny tror att deras bil blev utvald. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.