JO: Anmälningar mot barn ska användas ”med återhållsamhet”

Publicerad

JO har tidigare haft invändningar mot en polisanmälan som gjordes mot en sjuårig elev. I beslutet betonade JO att polisanmälningar mot barn under 12 år ska användas återhållsamt.

Den polisanmälan som JO granskade gjordes efter en händelse som inträffade 1998, då en sjuårig pojke på en skola i Landskrona under en lektion sparkade sin lärare så hårt att läraren fick en fraktur på sin tumme.

Rektorn valde då att polisanmäla sjuåringen, vilket JO hade invändningar emot.

Läs också: Därför polisanmäler rektorer nioåriga barn

I beslutet pekar JO på att det i bestämmelserna om unga lagöverträdare, LUL, står att en brottsutredning enbart får inledas mot en person som är under 12 år om det finns synnerliga skäl.

Ett sådant synnerligt skäl skulle kunna vara att socialtjänsten behöver en polisutredning för att kunna göra sitt arbete. I det här fallet menar JO att det inte fanns några synnerliga skäl.

Kräver mognad hos barnet

De pekar också på att det i förarbetena till bestämmelserna om unga lagöverträdare står följande: 

”Det är uppenbart att barnet måste ha uppnått en viss mognad för att en utredning överhuvudtaget ska framstå som meningsfull.”

JO valde ändå inte att kritisera rektorn som gjorde polisanmälan. I ett reglemente som barn- och utbildningsnämnden i Landskrona hade beslutat om stod det att alla brott som skedde inom förvaltningen skulle polisanmälas.

Därför valde JO att inte rikta kritik mot den enskilda rektorn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konfliktlösning inom skolan

Mer i ämnet