Prideflagga Foto: TT/Arkivbild

JO-kritiserar viftning av prideflagga på skola i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

En skola i Växjö får kritik från justitieombudsmannen (JO) efter ett pridefirande 2019, rapporterar lokala medier. En temavecka avslutades med att eleverna fick vifta med egenhändigt tillverkade regnbågsflaggor på skolgården.

En förälder som uppfattat det som att eleverna tvingats till flaggviftning kritiserade firandet, vilket sedan ledde till att en privatperson gjorde en JO-anmälan.

Tvingade att vifta

JO skriver i sitt yttrande att skolan borde ha avstått från att genomföra aktiviteten. Elever och föräldrar kan enligt JO ha uppfattat det som obligatoriskt att vara med och därför får eleverna anses ha blivit tvingade att vifta med prideflaggor.

”Även om skolan ska representera och främja uppfattningar om alla människors lika värde, måste det ske med beaktande av elevernas rätt att ha andra uppfattningar och att inte behöva delta i meningsyttringar”, skriver JO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.