Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joel Persson säger att han haft en perfekt resa från breddidrott till elit. Detta trots att han som 20-åring fortfarande spelade i division 2. Foto: Mikael Fritzon/TT

Joel Persson – stjärnan som gått en ovanlig väg till toppen

Uppdaterad
Publicerad

Växjö Lakers lagkapten och backstjärna Joel Persson är en av få spelare i SHL som inte gått hockeygymnasium – något han absolut inte ångrar.

Joel Persson är född i Osby i norra Skåne. I slutet av högstadiet började han spela i Kristianstad, men han flyttade aldrig dit.

– Jag kände mig inte mogen i så tidig ålder att flytta hemifrån och ta hand om mig själv med mat och disciplin och allt vad det innebär, säger Joel Persson.

Joel sökte sig aldrig till något hockeygymnasium och han är inte ens säker på att han hade kommit in.

– Jag hade kanske haft 60 procent chans att komma in och 40 procent att inte komma in. Jag växte sent, berättar han.

Spelade fortfarande i division två som 20-åring

Under gymnasiet pendlade Joel mellan hemmet i Osby, skolan i Hässleholm och hockeyn i Kristianstad.

– Jag vaknade i Osby, tog tåget till skolan och sen tåget till träningen. Tack vare att min bonuspappa var assisterande tränare i Kristianstad kunde jag sedan åka med honom hem på kvällen.

Som 20-åring spelade Joel fortfarande i division 2, och han trodde aldrig själv att han skulle spela i SHL.

– Man tror att tåget har gått i den åldern och jag hoppas att jag kan inspirera många andra tjejer och killar att inte ge upp utan fortsätta att träna och ha drömmen att nå eliten någon dag, säger han till SVT.

Gick aldrig hockeygymnasiet – ångrar inget

Siffror visar att hockeyn är den sport där högst andel av de seniora elitspelarna har gått på hockeygymnasier och att den andelen dessutom ökar.

Joel Persson tror att det är en utveckling som är svår att stoppa. Men att flera mindre klubbar i Kronoberg nu startar J18-lag välkomnar han.

– Bredden är oerhört viktig och jag tycker att vi kanske glömmer den många gånger.

Men att han inte gick hockeygymnasiet själv är alltså inget han ångrar.

– Absolut inte! Jag tycker att jag har haft en väldigt bra till där jag är i dag. För mig har det faktiskt varit en perfekt resa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.