Det blir allt vanligare att Svenska kyrkans församlingar vill förändra kyrkorummet. Något som oroar länsantikvarien Anders Wallander i Jönköping.
– Det är ibland ett problem att kyrkorummen inte är tillräckligt stora för de verksamheter församlingarna vill ha, säger han SVT:s Smålandsnytt.
Senast ut i raden att vilja förändra sitt kyrkorum är Vetlanda kyrkliga samfällighet som vill ha ett mobilt altare i Mariakapellet i Vetlanda kyrka. Detta enligt kyrkoherden Sven Hagberg för att utnyttja kapellet samt för att prästen vid ritualer ska kunna stå vänd mot församlingen.
– Framför allt är det i koret, längst fram i kyrkan, som det kan bli trångt. Där ska både orglar och stora körer få plats. Ett stort problem särskilt i de medeltida kyrkorna som är ganska små, säger Anders Wallander, biträdande länsantikvarie i Jönköping.
Enligt kulturminneslagen måste alla förändringar i statskyrkor byggda före 1939 godkännas av länsstyrelsena. Och de senaste åren har ansökningarna blivit allt fler.
– Man måste ha respekt för historien och de kulturhistoriska värdena men samtidigt måste vi anpassa oss till den moderna verksamheten, säger Anders Wallander.