Jönköping – Rättegång inledd mot adoptivföräldrar

Publicerad

På fredagen inleddes rättegången i Jönköpings tingsrätt mot föräldrarna som åtalats för att ha vållat sin treårige adoptivsons död. De ska under dagen med egna ord berätta vad som hände med pojken som de hämtade på ett barnhem i Tjeckien i somras och som ett halvår senare avled i lunginflammation.
Pojken hade också blodförgiftning och döda kroppsvävnader till följd av infekterade sår. Föräldrarna misstrodde sjukvården och kontaktade inte läkare utan försökte själva behandla honom.
Med rätt vård hade han överlevt, hävdar åklagaren medan försvaret menar att pojkens tillstånd var svårbedömt och att föräldrarna är oskyldiga till brott. Båda sidor har läkare som vittnar till deras stöd.
Åtalet gäller grovt vållande till annans död alternativt grovt vållande till kroppsskada. Mamman är även åtalad för ofredande, hon ska ha tvingat pojken att slicka upp urin när han kissat på golvet. Pappan är åtalad för grov misshandel för att ha nypt pojken i snoppen.
(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer