Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Jörgen och Camilla Persson berätta om hur vardagen ser ut när färdtjänsten ligger nere efter gasbussexplosionerna. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Jörgen får skjuts av dottern när färdtjänsten ligger nere

Uppdaterad
Publicerad

Det råder fordonsbrist i Kalmars länstrafik efter gasbussexplosionerna – något som drabbar många äldres sociala liv. 62-årige Jörgen Persson har efter veckor hemma ensam fått ta hjälp av dottern Camilla som rycker ut som chaufför när färdtjänsten ligger nere.

– Jag åkte hit så ofta jag kunde innan. Det är någon aktivitet och någon att prata med, säger Jörgen Persson.

Han är en flitig besökare på träffpunkten i Smedby strax utanför Kalmar sedan han fick en stroke förra året.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Hör Jörgen och Camilla berätta hur vardagen förändrats när det inte längre går att boka färdtjänst – i klippet.

Fordon togs ur trafik

Efter gasbussexplosionen i Nybro i slutet på april stoppade KLT icke akuta färdtjänstresor, på grund av fordonsbristen som uppstod när 50 gasbussar togs ur bruk.

Sedan man tagit en del av de olycksdrabbade minigasbussarna i drift igen, men med bensin i tankarna i stället för gas, kunde färdtjänsten återupptas.

Drabbar äldre

Men två veckor senare kom den andra smällen – i en av de bussar som enbart skulle köras på bensin, och återigen var det färdtjänstresorna som fick stryka på foten.

Framför allt är det pensionärers resor till olika typer av fritidsaktiviteter som drabbats under det långa stoppet.

Utökad färdtjänst till helgen

Från och med lördag den 8 juni öppnar KLT möjligheten att återigen boka icke akuta färdtjänstresor med start från och med kommande helg, meddelade man under tisdagen. Det kommer dock att vara begränsat vilka tider på dygnet det går att boka färdtjänst under vardagar en period framöver.

Hör KLT:s trafikdirektör Mattias Ask kommentera det långa färdtjänststoppet i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Ask, trafikdirektör vid Kalmar läns trafik, KLT, kommenterar att färdtjänsten fått stå tillbaka när gasbussar tagits ur drift. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Mer i ämnet