Foto: Stina Stjernkvist/TT

Journaler ska granskas för att förhindra självmord

Uppdaterad
Publicerad

En landsomfattande granskning av journaler bland personer som tagit sitt liv genomförs nu. Forskare hoppas få svar på om vården uppfattat att det fanns en risk för självmord.

Enligt Folkhälsomyndigheten tog 1189 personer sitt liv under 2017. I ytterligare 355 fall finns misstanke om suicid men där avsikten inte kunnat styrkas.

För att få svar på om självmord skulle kunna förhindrats ska nu forskare djupstudera journaler. Bland annat för att få svar på vilken kontakt personer som begår sitt liv har haft med vården de två sista åren. Det rapporterar Sveriges Radio.

Kontakten med vården

Journalerna som ska granskas kommer från ett särskilt utvalt år några år tillbaka i tiden och nästan alla landsting och regioner är med.

Forskarna hoppas få svar på vad som föregått självmordet, som till exempel sjukdom, smärta eller missbruk.

– Vi vill veta vilken kontakt de här personerna haft med sjukvården. Vad har man ställt för diagnos och vilka symptom har man sökt för? Det gäller inte bara psykiatriska utan även kroppsliga symptom, säger Åsa Westrin professor i psykiatri vid Lunds universitet och Psykiatriforskning Skåne, som leder granskningen, till Sveriges Radio.

Upptäcka självmordsbenägna

Tidigare har journaler bland yngre personer som tagit sitt liv granskats. Den studien visade att nästan alla haft kontakt med vården de senaste två åren och av dem som varit inom psykiatrin hade drygt hälften försökt ta sitt liv tidigare.

När den nya pågående landsomfattande journalgranskningen är klar ska materialet analyseras av forskare från hela landet. Förhoppningsvis får de svar på om vården uppfattat att det fanns en risk för självmord.

– Vi behöver förstå vad patienten har sökt för och hur man har bedömt dem för att bättre förstå vilka åtgärder vi behöver vidta för att arbeta suicidpreventivt, säger Åsa Westrin till Sveriges Radio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lex Maria-anmälda självmord

Mer i ämnet