Sjukhuset i Växjö. Region Kronoberg avråder att söka vård om det inte är absolut nödvändigt, på grund av datastrul. ”Vi har aldrig haft ett liknande problem”, säger sjukhusdirektören Per-Henrik Nilsson. Foto: SVT/Anne Torvinen, SVT

Kris på sjukhuset – avråddes från att söka vård

Uppdaterad
Publicerad

Under drygt två timmar hade Region Kronoberg problem med journalsystemet. Regionen avrådde människor att söka vård om det inte var absolut nödvändigt.

Enligt pressekreteraren Stefan Ahlrik kunde personalen på Region Kronoberg inte logga in i journalsystemet. Det gick exempelvis inte att utföra provtagningar på patienter.

– Detta påverkar hela regionens vårdcentraler och sjukhus, sa Stefan Ahlrik under tiden som problemet pågick.

”Åk inte till sjukhuset”

Han var på väg in i ett krismöte vid halv tio-tiden på sjukhuset för att få mer information.

– Det är bra om man avvaktar med att söka vård om det inte är absolut nödvändigt, sa Stefan Ahlrik då.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Småland kunde patienter inte skrivas ut eller in. Vi har intervjuat Mona Almqvist i Ryd som fick vänta med att ta blodprov eftersom personalen inte kom åt remisserna.

Reservsystemet fungerade inte och operationer fick ställas in. Men enligt Per-Henrik Nilsson, som är Hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg, har akut sjukvård kunnat ges då reservsystemen fungerat där.

”Nytt problem”

Vid halv elva kom de första uppgifterna om att systemet fungerade igen. Detta bekräftades av ledningen vid elva-tiden.

– Vi har inte haft problem med inloggning till vårt journalsystem på detta sätt innan. Vi har fått ställa in operationer och får försöka ta ikapp det framöver. Vi har dock inte haft några allvarligare incidenter i dag, säger Per-Henrik Nilsson som är Hälso- och sjukvårdsdirektör.

Vad felet berodde på är oklart och ska utredas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.