Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer du ihåg? I klippet får du resa med genom Ikeas tidsresa, från det ljuva 50-talet fram till idag. Foto: SVT

80 år sedan Ikea grundades – följ med på en tidsresa

Uppdaterad
Publicerad

Den 28 juli 1943, endast 17 år gammal, registrerade Ingvar Kamprad handelsfirman som skulle komma att bli världskänd. 80-årskalaset firas bland annat med en ny utställning på Ikea Museum. En utställning som tar oss på en tidsresa tillbaka till rötterna.

I samma byggnad som det allra första varuhuset öppnade i Älmhult 1958 möter SVT Pontus Johansson. Idag är samma byggnad museum för verksamheten och Pontus guidar besökare från världens alla hörn.

– Ikea i Älmhult är ju unikt på det sättet att det var ju här det hela började, säger han och visar runt.

Trots att grundaren Ingvar Kamprad gått ur tiden lever minnet av honom i allra högsta grad kvar genom museet. Här finns till och med uppfört en exakt kopia av Ingvar Kamprads gamla arbetsrum.

Foto: IKEA

– Vi har omarbetat hela vår huvudutställning som består av de fyra delarna, Våra rötter, Demokratisk design, Hej Ingvar och Ikea genom tiderna, säger Pontus Johansson.

Som en del i firandet anordnades det under årsdagen aktiviteter på varuhusen runt om i Sverige. De omarbetade utställningarna på museet är också en del av 80-årskalaset.

– Nu har vi kunnat knyta ihop de fyra delarna så att man kan ta ett helhetsgrepp eller ta ett djupdyk i det ena eller det andra. Jag gillar hur vi kan koppla ihop våra rötter med tidsresan och där vi tillsammans kan göra olika nedslag, säger Pontus Johansson.

I utställningen Ikea genom tiderna kan besökare med hjälp av de upparbetade miljöerna ta sig tillbaka till olika årtionde. Här blandas de olika stilarna genom tiden med musik som 80-talets Axel F och 90-talets välkända modemuppkoppling.

Vill du få en glimt av tidsresan som utspelar sig på museet så kolla klippet ovan.

KLIPP. Sant eller falskt – vad kan du om Ikea

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett namn som blivit känt över hela världen. I videon får du veta tre saker som du kanske inte visste sedan tidigare om jätte-företaget. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.