Foto: Marko Säävälä/TT

Migrationsministerns svar ger hopp till Mohamad och andra funktionsnedsatta

Publicerad

Mohamad Koulali från Växjö har fått avslag på sin ansökan om permanent uppehållstillstånd eftersom han jobbar på Samhall. Men det svar som SVT Nyheter Småland får från integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) ger visst hopp för Mohamad.

SVT Nyheter Småland har berättat om Mohamad Koulali som fått avslag på sin ansökan om permanent uppehållstillstånd, med hänvisning till att hans arbete på Samhall inte bedöms uppfylla kravet om försörjning.

Innan den nya migrationslagen blev permanent förra sommaren tillsattes en kommitté som såg över migrationspolitiken. Migrationsverket hade varnat för att den nya lagen kunde slå mot personer med funktionsnedsättningar.

Ingen intervju – men skriftligt svar från ministern

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) har avböjt en intervju, men hans pressekreterare svarar via mejl att det kan göras undantag från försörjningskraven.  

”Det finns dock möjlighet att göra undantag från försörjningskravet i vissa fall, bl.a. om det föreligger särskilda skäl. Bedömningen ska göras utifrån omständigheterna i det enskilda fallet. I förarbetena till utlänningslagen nämns bl.a. att en person som har en mer långvarig nedsättning av arbetsförmågan på grund av sjukdom eller annan nedsättning av den fysiska eller psykiska prestationsförmågan kan ha svårt att uppfylla försörjningskravet. Det är Migrationsverket och domstolarna som avgör vad som i det enskilda fallet kan vara särskilda skäl.”

Mohamad har överklagat till Migrationsdomstolen

I beslutet från Migrationsverket där Mohamad Koulalis ansökan avslås står det dock ingenting om att de tittat på ifall det kan finnas särskilda skäl som kan leda till undantag från försörjningskraven. 

Mohamad Koulali har överklagat Migrationsverkets beslut till Migrationsdomstolen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mohamad Koulali trivs bra på sitt jobb på Samhall, men enligt nya migrationslagen kan han inte försörja sig själv. I klippet kan du höra Mohamad berätta. Foto: SVT/Clary Kroon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.