Foto: Landstinget i Kalmar/Fredrik Sandberg/TT

Kallades hypokondriker – dog i bröstcancer

Publicerad

En 49-årig kvinna i Kalmar sökte i slutet på december förra året vård för sin svåra ryggsmärtor två dagar i rad. Båda dagarna skickade hon hem av läkare, varpå en ska ha kallat henne hypokondriker. Två veckor senare avled hon i cancer.

Kvinnans mamma skriver i en IVO-anmälan (Inspektionen för vård och omsorg) att kvinnan sökte akutvård vid mammografiavdelningen i Kalmar eftersom hon hade svårt att andas och oerhört ont i ryggen.

Då skickades hon hem med penicilin mot lunginflammation. Dagen efter mådde kvinnan ännu sämre och sökte akutvård på nytt. Då blev hon enligt anmälan kallad för hypokondriker av en läkare och på nytt hemskickad.

Ett år gammal tumör

En vecka senare blir hon inlagd och efter några dagar konstateras det att kvinnan har bröstcancer som spritt sig till levern.

I anmälan skriver mamman att läkaren bedömt den stora tumören som ett år gammal. En dryg vecka senare dör kvinnan och cancern har då spridit sig i stora delar av kroppen.

Kände av knöl i bröstet

Kvinnan ska tidigare ha känt av en knöl i bröstet och tog själv initiativ till en mammografiundersökning som gjordes i september, fyra månader tidigare.

Då fick hon beskedet att hon det inte fanns några tecken på cancer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer