Många larm om översvämningar efter kraftigt regn i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen fick räddningstjänsten larm om många översvämmade källare i Kalmar efter ett kraftigt regnväder. Bland annat ska vatten ha trängt in på förlossningsavdelningen på sjukhuset.

– Det regnar jätte-, jättemycket, säger Tony Bergelind larmoperatör på Trygghets- och larmcentralen i Kalmar.

Tony Bergelind berättar att det vid 18-tiden på kvällen började komma in många larm om översvämmade källare. Ärendena handlar om centrala Kalmar. Vid 20-tiden är antalet ärenden 50-55 stycken. Då även om översvämmade gator.

– Men just nu riktar vi våra resurser till sjukhuset i Kalmar där det ska ha trängt in vatten på förlossningsavdelningen, säger Jens Jonsson på Trygghets- och larmcentralen i Kalmar.

– Men det är också vissa viadukter samt cykel- och gångbanor som svämmats över och vi är ute och pumpar i den mån det är möjligt. Men även lokala fastighetsjourer är ute, berättar Tony Bergelind.

Risk för vattenplaning på E22

Trafikverket meddelande under kvällen att det är risk för vattenplaning på E22 vid de olika infarterna till Kalmar.

Framåt 20-tiden uppger Trygghets- och larmcentralen att läget lugnat ner sig.

– Antalet nya ärenden har lugnat ner sig lite de senaste 30 minuterna, men många behöver hjälp och hör av sig och vi prioriterar bland dem. Lokala fastighetsjourer är också ute och hjälper till, säger Jens Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.