Foto: Liselott Forsling

Växjöfotografen Kalle Segerbäck står bakom kameran

Uppdaterad
Publicerad

I kväll sänds dokumentären om människorna på det sociala företaget Macken i Växjö. Bakom kameran står filmaren och författaren Kalle Segerbäck från Växjö. Macken är en film som behövs– men som nästan inte blev av, säger han.

En historia om kraft, styrka och framåtanda. Så beskrev journalisten och dokumentärmakaren Tom Alandh filmen ”Krokiga vägen till lyckliga gatan” i höstas när det blev känt att det sociala företaget Macken i Växjö skulle skildras i en ny film.

Eldsjäl bakom idén

Dokumentären, som sänds i SVT i kväll, spelades in i Araby vid tre tillfällen under 2015 och 2016, och när Alandh sökte filmare till dokumentären föll valet på lokalt odlad talang.

Filmaren Kalle Segerbäck är född och uppvuxen i Växjö. Han har även tidigare jobbat med Alandh, men det var inte han som låg bakom idén att berätta om projektet i sin forna hemstad.

– Fredrik Bergman, eldsjälen som startade Macken har tidigare varit lärare på Sankt Sigfrids folkhögskola där Tom varit föreläsare. De hade pratat om projektet och Tom tyckte det lät så himla bra och tyckte att fler måste få se det, säger han.

Nytt perspektiv

Genom linsen har Kalle Segerbäck  bland annat följt Jalal, som innan han flydde till Sverige drev lyxrestaurang i Baghdad och sömmerskan Amina från Somalia. Båda jobbar på arbetskooperativet och kämpar för att få en plats i det nya landet.

Det är ett perspektiv som Kalle Segerbäck tycker behöver skildras i en tid där debatten kring invandrare och invandring har blivit allt mer polariserad.

– Då är det bra med något nyanserat där man också kan se tillgångarna hos nyanlända. På lång sikt är det så samhällen utvecklats till det bättre, att människor möts och utbyter erfarenheter. Jag tycker att filmen bidrar till det.

Höll på att inte bli av

Filmproduktionen har dock kantats av en del problem. Två dagars inspelad film bara försvann och fick spelas in på nytt. Och inför premiären ikväll har man fått klippa om delar av filmen eftersom upphovsrättsinnehavaren till sången ”Lyckliga gatan” ansåg att filmen kränkte varumärket och hotade med stämning.

Flera gånger var det nära att man lade ner projektet, berättar Kalle Segerbäck.

– Filmen heter Krokiga vägen till lyckliga gatan, och även rent produktionstekniskt har det varit en krokig väg, men vi har inte låtit oss nedslås. Så i kväll är jag är lite extra tacksam att filmen faktiskt ska sändas, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.