Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofie Nyström och Annika Persson Åberg jobbar med utveckling i Torsås kommun, och de sprudlar vid tanken på det nya fängelset. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Kalmar bygger nytt fängelse – då jublar man i Torsås kommun

Publicerad

Ett nytt fängelse planeras i Halltorp i Kalmar kommun. Planerna har fått tjänstemännen i grannkommunen Torsås att hoppa jämfota av lycka.

Hör om byggplanerna i Torsås i videon.

Etableringen av fängelset väcker stort hopp om nya jobb, nya bostäder och företagsetableringar i Torsås kommun. Det nya fängelset kommer nämligen ligga bara kilometer från kommungränsen.

Annika Persson Åberg är näringslivsutvecklare i Torsås.

– Det kommer att generera ganska många jobb för de människorna som finns här redan idag. Och utöver det kommer det att bli ringar på vattnet när det gäller företag, säger Annika Persson Åberg.

Även under byggtiden ser Annika Persson Åberg att företagen i kommunen kan gynnas.

– De ska äta och bo någonstans och förhoppnings göra någonting på kvällar också, säger hon.

Stor betydelse för företagare

På företaget Spinova i Torsås, som idag har 50 anställda och tillverkar fjädrar, hoppas vd:n Anders Knutsson på ett samarbete med fängelset där man kan lägga ut legojobb som sköts av fängelseinterner.

– Det kommer att betyda mycket för kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.