Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Hazem Dakel

Kalmar hissade Israels flagga: ”Manifesterar mot terror”

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar kommun hissade på onsdagen Israels flagga som en markering mot den nyligen utförda attacken av terroriststämplade Hamas. Men kommuninvånare med palestinsk bakgrund är kritiska. Senare på eftermiddagen var samtliga flaggor nertagna.

– Vi har en tradition här i Kalmar. Vi agerar och manifesterar när det sker terrorattacker. Vi gjorde det när det hände i Frankrike, och nu gör vi det för Israel. Vi hoppas att fokus snart kan återvända till en tvåstatslösning i fredlig samexistens mellan Israel och Palestina inom säkra och erkända gränser. Mot den bakgrunden flaggar vi även med FN-flaggan, säger Johan Persson (S) till SVT.

Vilken bedömning har kommunens säkerhetsavdelning gjort inför flagghissningen?

– Jag vill inte kommentera den frågan, säger Johan Persson (S).

Besvikna över kommunens agerande

Beslutet har resulterat i reaktioner från invånare med palestinsk bakgrund. Jalal Idris åkte till kommunhuset med den palestinska flaggan på biltaket.

– Från 1940-talet har Israel dödat palestinier. Varför har kommunen aldrig hissat den palestinska flaggan på torget? undrade kalmarbon Jalal Idris.

– Jag är ledsen och besviken över att Kalmar kommun har hissat den israeliska flaggan. Jag tycker att de borde ta ner flaggan och visa respekt för de palestinska liv som går förlorade i Gaza idag, säger palestiniern Mohammad Barakat till SVT Småland.

Flaggorna nedtagna

Senare på eftermiddagen hade samtliga flaggor tagits ner utanför kommunhuset.

– En privatperson tog ner den israeliska flaggan vid 15-tiden och då valde vi att ta ner samtliga flaggor, säger kommundirektören Anette Andersson till SVT.

Kommer ni att hissa den israeliska flaggan imorgon torsdag?

-Tanken var bara att flagga idag. Jag har inte hört att det blir någon fortsatt flaggning imorgon, säger Anette Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.