Kalmar klättrar mest i utvecklingsranking

Uppdaterad
Publicerad

Vartannat år rankar forskningsinstitutet Nordregio de regioner som har störst utvecklingspotenital i Norden. Av de svenska regionerna klättrar Kalmar mest i rankingen och hamnar på plats 45.

I rapporten ”State of the Nordic Region” rankas utvecklingspotentialen i 74 regioner i Norden av Nordiska Ministerrådets forskningsinstitut Nordregio.

Det socio-ekonomiska indexet väger bland annat in förändringar i befolkningsfördelningen, arbetsmarknad, utbildning och den ekonomiska utvecklingen.

Kalmar som 2015 hamnade på plats 62 i rankingen, klättrar nu upp till plats 45 – vilket är den största uppgången bland de svenska regionerna.

– Jag är jätteglad. Kalmar är en oslipad diamant med fantastisk utvecklingsmöjlighet. Länet växer så det knakar, säger landshövding Thomas Carlzon.

– Det är fantastiskt stimulerande. Kalmar som område växer starkt och vi ser hur det börjar lossna i Västervik vilket är väldigt viktigt för oss. Det är glädjande att siffrorna växer trots kärnkraftsavvecklingen i Oskarshamn, säger Ulf Nilsson (S) som är regionförbundets ordförande i Kalmar län.

Kronoberg intar plats 32 i listan, vilket är två platser högre upp än i Nordregios förra mätning. Stockholm toppar rankingen som Nordens mest dynamiska region.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.